Hier kunt u enkele vragen en reacties op deze website lezen.
Het zijn ervaringen van personen met vaginisme en hun partners en reacties van lotgenoten en therapeuten.

Vraag

Posted by ... 
...
Vraag
Hallo,

Ik ben 'nieuw' en ben blij eens een plaats te hebben gevonden waar ik mijn vraag kwijt kan.
Ik weet sinds ik voor het eerst met mijn man naar bed ben gegaan dat ik vaginistisch ben. Eerst dacht ik dat het wel over zou gaan, maar dat was dus niet zo. winking smiley
Toen kwam het moment dat we graag zwanger wilden worden. Volgens mijn man zou dat nooit lukken, maar ik had altijd zonder problemen tampons kunnen gebruiken, dus ik na aan dat dat met een spuitje wel zou lukken. Dat was dan ook zo en ik heb 3 kinderen gekregen (oudste overleed vrij kort na de geboorte).
Op zich allemaal heel gemakkelijk gegaan en we hebben van mijn vaginisme eigenlijk nooit een punt gemaakt. Ik hoef er wat mij betreft ook niet vanaf.
't Gaat trouwens niet goed tussen ons en we doen 'het' al in geen eeuwen meer, dus ach nou ja...

Toch heb ik een vraag: wanneer ik met een tampon of met 1 vinger naar binnen ga, heb ik geen enkel probleem, maar zodra ik met 2 vingers hetzelfde probeer, wel. Ik voel dan voornamelijk aan de rechter kant een soort strak stukje vel, dat de pijn veroorzaakt. In de vagina zelf voel ik geen spanning, of pijn.

Is dit vaginisme, of kan dit toch een stuk maagdenvlies zijn dat in de weg zit?

Lotte Loones
Re: Vraag

Het strak stukje vel dat je voelt klinkt herkenbaar en kom ik soms ook tegen bij mensen met vaginisme.
Voelt het ahw als een kringetje waar je door moet en eens je er gepasseerd bent, de pijn terug afneemt?
Als dit zo is, kan je er wel verder mee geholpen worden. Het maakt ook deel uit van je pijn'cirkel' en staat in verband met gespannen bekkenbodemspieren. Eenmaal de ontspanning groter wordt, en je lichaam leert adapteren aan constante druk van meerdere vingers, neemt de gevoeligheid van dit ene puntje ook af.
Het is dus een aandachtspunt waar je voorzichtig mee moet zijn; 'door' de pijn gaan lost vaak niets op, en kan het probleem doen verergeren.

Ik hoop dat dit antwoord je wat heeft geholpen, de oorzaken van zo'n pijnpunt kunnen verschillen, een stukje maagdenvlies, kyste of littekenweefsel resulteren in een verhoogde gevoeligheid van de pijnsensoren (uiteinden van zenuwvezeltjes) in die regio.

mvg,
Lotte Loones.
...
Re: Vraag
Bedankt voor je antwoord! Het zit echt alleen aan die rechter kant. het inbrengen van een tampon, softcup o.i.d. vormt geen enkel probleem. Wel spreidt zo'n softcup een beetje open voordat hij goed is ingebracht en dan voel ik dat een heel klein beetje velletje rekken.
Soms baal ik wel eens dat ik niet vaginaal ben bevallen. Naar mijn gevoel was het dna gewoon stukgescheurd en was mijn probleem opgelost.
Of is dat ijdele hoop? Anders zou er nl. een klein 'knipje' gegeven kunnen worden en dan ben ik er ook vanaf.
Lotte Loones
Re: Vraag
Opletten met operaties...
Vaak resulteert zo'n ingreep in littekenweefsel waardoor het probleem nog erger wordt. Beslis dus niet te overhaast.