Hier kunt u enkele vragen en reacties op deze website lezen.
Het zijn ervaringen van personen met vaginisme en hun partners en reacties van lotgenoten en therapeuten.

is het vaginisme

Posted by Mona 
Hoi, ik ben Mona en ik zou graag willen weten of wat ik heb echt vaginisme is.Bij het vrijen met mijn man heb ik een lichte pijn, maar het is niet zo heel erg. En uiteendelijk lukt heel erg goed. Maar.......
als ik door de dokter laat me onderzoeken dan ben ik zo.....het is vaak gebeurt dat ik ga huilen door het denken al dat ik pijn zal voelen. Mijn lichaam voelt heel erg gespannen. Het is heel erg want ik kan me niet controleren.
Maar dat gebeurt allen als iemand anders is dan mijn man.
Ik ben bevallen van een prachtig kind, maar toen ik de ween kreeg,en ze moesten controleren hoeveel centimeter onsluiting had, kreeg ik weer een paniek aanval, mijn lichaam voelde straak aan.
Na de bevalling ben ik 2 keer flauwgevallen. Het bloed verliezen en de hele gedoe waren me te veel. Het bleek dat ik een Schock had gehad.
Gisteren kreeg ik een brief voor een vriwilligen onderzoek voor kankermoederhals. Toen ik dat brief las, was ik zo bang geworden. Voraal toen ik las wat ze met je deden. Hoewel op de brief stond dat geen pijn deed,had ik in mijn hoofd een andere beeld van. Al het idee dat iets er in moet in mijn vagina, maak me verschrikkelijk bang.
Toch vraag me af waroom heb ik dat niet met mij man. Het vrijen gaat best goed.
Groetjes,
Mona
Lotte Loones
Re: is het vaginisme
Beste Mona,

Als je de DSM-IV classificatie erop naleest (zie: proefschrift), zul je merken dat je in jouw geval striktgenomen niet kan spreken over vaginisme, daar je geen problemen hebt met de geslachtsdaad op zich. Desalniettemin roept je mail een heleboel vragen bij me op: heb je het probleem altijd al gehad? Heb je problemen met een gynaecologisch onderzoek, tampon, inbrengen van een vinger? Operaties of andere traumatische ervaringen in die regio? Je zegt dat je heel gespannen bent, geldt dit ook voor je bekkenbodemspieren? Zijn er al hypotheses geformuleerd (met zowel lichamelijke als psychologische componenten (hierbij denk ik dan aan de grote angst die je beschreef)...
Je probleem lijkt me ernstig en intrigerend genoeg om verder te onderzoeken. Voor mij is het nog te vroeg om een definitieve conclusie te trekken omdat ik nog te weinig weet, het kan zelfs zijn dat er toch wel sprake is van enige vorm van vaginisme (situationeel vaginisme), of een ontwikkeling ervan. Zeker een indicatie voor verder consult.

Mvg,
Lotte Loones.