Beetje vaginisme?

Nynke

Ik heb geen last van vaginisme, tenminste dat denk ik 😉
Maar het is wel een feit dat ik door pijn tijdens het vrijen bepaalde standjes niet meer wil doen, waar ik eerst wel van kon genieten.
O.k, ik weet dat ik me moet ontspannen en dat ik nat genoeg moet zijn voor de penetratie omdat het anders een lijdensweg voor me wordt.
Maar die pijn die ik beleef zit niet aan het begin van mijn schede, maar helemaal achteraan. Net alsof het bij mijn baarmoedermond zit…
Weet iemand waar die pijn vandaan komt en wat ik eraan kan doen?
Ik wil graag voorkomen dat ik bang wordt voor seks, alhoewel ik merk dat er toch al een beetje angst is ingeslopen.
Dat vind ik heel erg jammer.

b.v.d, Nynke

Lotte Loones

Dag Nynke,

De pijn die je voelt is waarschijnlijk afkomstig van de penis die tegen de baarmoedermond aanstoot. Als je dit als onaangenaam ervaart, is het beter dat je bij betrekkingen de penis minder diep laat komen. Dit gaat meestal gemakkelijker als de vrouw bovenaan zit, want dan heb je meer controle en kun je zelf bepalen hoe diep je gaat (let wel: als je bovenaan zit komt dit gevoel wel sneller op, bepaal zelf wat het beste bij je past). Het kan op zich geen kwaad dat de penis tegen de baarmoeder komt, sommige vrouwen hebben dit ook graag (baarmoederorgasmes komen voor wanneer de baarmoeder ritmisch gestimuleerd wordt, de baarmoeder is nl. ook een spier, let wel: dit is ook niet zo voor elke vrouw). Elke vrouw is anders en er zijn heel wat vrouwen die het als onaangenaam ervaren als de penis de baarmoeder raakt. Vaak verandert dit gevoel ook in de loop van je cyclus, ga dit ook eens na. Het is tof als je je eigen lichaam kent zodat je zelf kan bepalen wat je leuk vindt en wat niet.

Hopelijk is dit een voldoende antwoord op je vraag.

Mvg,
Lotte Loones

Anoniem

Dat heb ik nou ook soms. Gelukkig niet elke keer, maar het is wel een domper. Juist als het steeds lekkerder wordt, wordt de pijn ook erger. Je wil zo dicht mogelijk bij elkaar zijn, maar toch ook maar liever niet.
Ik bovenop is voor mij geen oplossing. De pijn is dan juist veel erger. (Bovendien vind ik het vervelend dat mijn borsten dan zo zwiepen, maar dat is weer heel wat anders….).
Wat soms wel helpt:
1) mijn platte hand tussen zijn onderbuik en mijn vagina houden. Het begin van zijn penis zit dan bijvoorbeeld tussen mijn wijs en middelvinger in. De penis kan dan niet zo ver naar binnen en ik heb toch het gevoel dat hij dicht tegen me aan is en we ons niet in hoeven in te houden. Het werkt echter niet altijd en is van buiten minder lekker dan zonder hand.
2) Met mijn billen op een kussen is mijn bekken anders gekanteld. Dat werkt vaak heel goed, maar het is wel een beetje gekunsteld. Enneh: even de kussensloop vervangen voor het slapengaan 🙂
3) In lepeltjeshouding (oftwel: van achteren) gaat ook heel goed, maar daar vind ik weinig aan. Je ziet elkaar niet, je kan hem nauwelijks aanraken en je hebt niet die lekkere zachte warmte tegen je vagina aan.

Ik heb trouwens ook een heel vervelend probleem na de seks. Ik heb daarna de hele dag of de volgende dag het gevoel dat de spieren rond de vagina oververmoeid zijn. Ze doen pijn, voelen ‘koud’ en ik heb het gevoel dat mijn buikinhoud elk moment naar buiten kan komen vallen.
Overigens heb ik hier ook last van zonder seks, maar dan veel minder extreem. Op het moment ben ik zwanger (van de derde), dus nu is het nog erger, maar ook als ik niet zwanger ben, kan het heel vervelend en pijnlijk zijn. Vooral als ik ongesteld ben. Is het wellicht (ook) een hormoonkwestie?
Mijn zus zegt dat ze er sinds haar zwangerschap tijdens haar menstruatie ook last van heeft. Dat geeft me extra het idee dat het iets met hormonen te maken moet hebben.

Ik doe wel regelmatig bekkenbodemoefening (aanspannen, otspannen) maar dit helpt niet echt.

Herkent iemand dit? Zijn er tips?

Shopping Cart