Gezien de (seksuele) pijn die ervaren wordt bij vrouwen met vulvodynie en/of vestibulodynie kan bekeken worden vanuit een biopsychosociaal perspectief dient de behandeling ook te vertrekken vanuit een biopsychosociaal uitgangspunt, waarbij er zowel een rol is weggelegd voor de arts/gynaecoloog, bekkenbodemtherapeut en seksuoloog/psycholoog (en in sommige gevallen ook mind/body therapeut).
De behandeling van vulvodynie en vestibulodynie bestaat dus altijd uit verschillende aspecten waarbij het a priori van belang is bij een bekwame arts langs te gaan om alle medische oorzaken van de vulvaire pijn uit te sluiten.
Er is aangetoond dat hoe langer de pathologie aanhoudt hoe groter de psychologisch impact/distress is bij deze patiëntenpopulatie.
Het is dus van belang dat deze patiëntenpopulatie multidisciplinair wordt behandeld – welke hulpverlener de patiënt het eerst contacteert hangt af van het klachtenpatroon van de patiënt op dat moment. Elke discipline kan een voldoende invloed uitoefenen en hierbij het nodige effect hebben in het genezingsproces van de patiënt.
We pleiten in de communicatie eerder voor een ‘graduele opbouw/verwijzing‘ waarbij we starten met minder invasievere behandelingen (bekkenbodemtherapie) om eerst te zien of dit het natuurlijk herstel bij de patiënt kan faciliteren, om daarna over te gaan naar meer invasieve therapieën (medicamenteus, chirurgie) . Deze behandelrationale is de veiligste en efficiëntste gebleken, maar vraagt een groot vertrouwen, overleg, compliance tussen de verschillende disciplines. Rapkin (2018) rapporteert in hun centrum een succespercentage van 90% bij deze graduele behandelaanpak, waarbij er een goed overleg bestaat tussen artsen, kinesitherapeuten en psychotherapeuten/seksuologen en mind/body therapeuten (cognitieve gedragstherapie (CGT).
Vulvodynie: Belang bekkenbodemtherapie
Presentatie 1: “Seksuele pijn: Belang Bekkenbodemtherapie en Seksuologie“
Presentatie 2: “Vulvodynie: Bekkenbodemtherapie/fantoomtherapie“
Presentatie 3: “Vulvodynie: Bekkenbodemtherapie/fantoomtherapie: Therapie-aanpak“
Wat is vulvodynie?
Vestibulodynie is een persistente, pijnlijke overgevoeligheid van de vestibulaire zone van de vulva, welke geprovoceerd wordt door aanraking.
> Lees verder ...
Diagnose van vulvodynie
Vulvodynie refereert naar pijn in de vulva die ten minste 3 maand aanhoudt zonder een gekende onderliggende medische oorzaak.
> Lees verder ...
Oorzaken van vulvodynie
Er is in de laatste 40 jaar meer en meer onderzoek gedaan om de pathofysiologische veranderingen die voorkomen bij vestibulodynie en vulvodynie te vinden en te verklaren.
> Lees verder ...
Voorkomen van vulvodynie
Vulvodynie wordt gefefinieerd als een conditie met een chronisch discomfort of pijn, gepaard gaande met brandende, stekende, irriterende en soms ruwe huid van de vulva.
> Lees verder ...