Gaat vaginisme ooit volledig weg?

Jan

Beste mensen en Mevr. Loones,

Mijn vriendin heeft vaginisme en is al enkele maanden in behandeling. Ik vraag me af of vaginisme ooit volledig kan weggaan en zij dan ook pijnloos kan genieten van sex?

Een bezorgde man,

Vriendelijke groeten

Lotte Loones

Beste Jan,

De prognose van mijn behandeling is uitermate gunstig (in de literatuur is de succesrate van de desensibiliseringsbehandeling van vaginisme 95%, het is dus heel dankbare therapie).

Pijnloos vrijen is dus zeker binnen handbereik. Het is zelfs zo dat ik aan mijn patiënten meegeef dat ze zich niet meer mogen laten verleiden om met pijn te vrijen (want er zullen wel nog van die momenten komen dat het weer wat minder goed gaat, zoals iedereen wel eens heeft, dus dan beter halthouden tot waar het gaat ipv te willen doorzetten). Wat wel belangrijk is, is het verder blijven oefenen, zelfs wanneer het minder goed gaat (dus af en toe eens 2 vingers binnenbrengen en eventjes ter plaatste houden).

Ik spreek hier uiteraard wel enkel over de lichamelijke kant (gespannen bekkenbodemspieren). Als er andere medisch-gynaecologische of psychoseksuele factoren meespelen is een prognose veel moeilijker te bepalen (het is heel belangrijk voor de vrouw dat ze voelt dat ze er zelf helemaal klaar voor is).

Ik hoop dat ik je wat heb gerustgesteld, en ik wil jullie nog één ding meegeven ‘blijven oefenen’ en wens jullie nog bergen moed, geduld en energie toe.

Lotte.

(PS: ik spreek hier wel over de therapie die beschreven is op deze website, ik kan me niet uitspreken over de therapie van jullie seksuoloog of kinesist).

Shopping Cart