Hoe vaginisme verhelpen?

Anoniem

Beste

Ik ben een meisje van 21 jaar en ik denk dat ik last heb van vaginisme. Mijn vriend en ik proberen al twee jaar gemeenschap te hebben maar het lukt niet. Ik probeer er zelf iets aan te doen alvorens de hulp in te roepen van een deskundige. Ik kan 1 vinger binnenbrengen (na lang oefenen) en 2 vingers lukt ook al redelijk. Als mijn vriend dit echter wilt doen, span ik mij altijd op, hoewel ik mij probeer te ontspannen. Kan u mij wat tips geven om verder vooruitgang te boeken?

met vriendelijke groeten

Lotte Loones

Het is vooral belangrijk dat je je vriend goed uitlegt wat je verwacht. Als je wil dat hij één vinger binnenbrengt, mag dit ook maar één vinger zijn. Het is vaak een soort angst (dat hij meer zal doen) dat meespeelt in het achterhoofd, dit is vaak de reden waarom men blokkeert. Praat dus met elkaar wanneer hij probeert een vinger binnen te brengen, forceer niets (focus je niet teveel op het eindresultaat, als het niet meteen lukt is dit zeker niet erg) zeg wat je precies wil, geef hem ook goede feedback, zeg heel goed wat je voelt en doe het vooral heel langzaam (een halfuur voor de eerste keer is zeker niet overdreven). Laat hem ook goed aangeven wat hij juist voelt als hij een vinger binnenbrengt, en vooral: stop wanneer het pijn doet (let wel: hierbij niet bruusk terugtrekken, eerst een tijdje de vinger ter plaatse houden). Oefen ook niet als je er niet goed bij voelt. Gebruik glijmiddel als je oefent. Let ook op: vaak zijn de vingers van mannen veel dikker, het is daarom belangrijk dat je zelf eerst goed kan oefenen met twee vingers vooraleer hij één vinger kan binnenbrengen (oefenen met twee vingers vergt ook enige techniek).

Na verloop van tijd kan je hierbij ook verder evolueren naar meerdere vingers en verdere (partner)stappen. Indien je na verloop van tijd toch teveel moeilijkheden zou ondervinden of geen vooruitgang meer zou merken is het ook steeds mogelijk een gepaste hulpverlener te contacteren. Ik ben steeds bereid je hierbij verder te helpen van zodra je dit nodig acht.

Veel succes, geef niet te snel op want het vraagt veel geduld van zowel jou als je partner.

Mvg,
Lotte Loones.

Roos

Hallo,

Misschien kan ik nog wat tips geven, ik heb ook veel moeten oefenen.
Ik moest ook veel glijmiddel gebruiken (bv. Lubrilan, verkrijgbaar in de apotheker). En het is ook belangrijk dat je comfortabel ligt, je heft je bekken best een beetje omhoog. Wanneer ik twee vingers naar binnen kreeg, moest ik de spieren voorzichtig proberen te rekken. Dat doe je gewoon door zachtjes naar opzij of naar onder te duwen met je vingers, tot je voelt dat je niet meer verder kan. Dit moet je dan twintig seconden aanhouden. Het is wel de bedoeling dat dit geen pijn doet! Zo ben ik erin geslaagd om meer ruimte te maken. Het is wel normaal dat het bij jezelf altijd gemakkelijker gaat dan wanneer iemand anders het doet.
Veel succes,

Roos

Shopping Cart