Is het vaginisme?

Anoniem

Beste Lotte,

Ik ben 21 jaar en ik geloof dat ik last heb van vaginisme maar ik weet het niet zeker. MIjn eerste ervaring met sex was niet prettig, de jongen in questie heeft net zo lang lopen aandringen door middel van aanraken van mijn borsen en lichaam terwijl ik wou slapen tot ik het uiteindelijk maar toeliet. Ik was toen net 15 jaar. Hierna heb ik twee vriendjes gehad. Met beide jongens heb ik ongeveer twee maanden gehad. Ik heb met deze jongens veel gemeenschap gehad maar er nooit echt van genoten, al deed de sex geen pijn. Hierna heb ik een relatie gehad voor twee jaar waar binnen ik bijna geen gemeenschap heb gehad en waarbij sex meestal op een huilbui voor mij uitliep. Hierna heb ik een relatie gehad van ongeveer 2.5 jaar. Tijdens deze relatie was de sex het eerste jaar erg goed maar ging na een jaar steeds mee pijn doen tot ik na ongeveer een jaar helemaal geen gemeenschap meer kon hebben omdat het te veel pijn deed. Toen deze relatie uit ging ben ik langs de dokter gegaan die bij een vainaal onderzoek niet veel kon zien maar me wel een zalf tegen schimmel infectie mee gaf. Het is nu 10 maanden later en ik heb sinds een maand een hele lieve vriend waar ik zeer opgewonden van raak. Toch kan ik nog geen gemeenschap met hem hebben omdat het te veel pijn doet. Ik vind dit uitermate vervelend maar weet ook niet goed wat ik eraan kan doen en waar ik terecht kan. Is dit vaginisme en wat kan ik er aan doen zonder naar een professional te moeten?

Lotte Loones

Beste,

Eerst en vooral wil ik je zeggen dat ik heel blij ben te horen dat je sinds een maand een lieve vriend hebt waar je je goed bij voelt. Het spijt me te horen dat je vorige ervaringen niet zo positief waren.
Om je vraag te beantwoorden: In je mail heb ik gelezen dat je van je dokter een zalf tegen schimmelinfecties meegekregen hebt. Het is a priori belangrijk de medische oorzaken van pijn bij betrekkingen uit te sluiten alvorens te concluderen dat er echt sprake is van vaginisme. Ga eens na wanneer je juist pijn hebt en welke soort pijn het is. Als het meer jeukerige of branderige pijn is, vergezeld met een witte afscheiding en soms problemen bij het plassen, is er een grote kans dat je last hebt van een schimmelinfectie (candida). Het is vaak zo dat deze infectie recidiverend is, en dat je partner er ook last van kan hebben (zo krijg je telkens een herbesmetting). Het advies om veel glijmiddel te gebruiken bij een penetratie (vinger of penis) dat ik meegeef voor vaginistische patiënten, is hier dan niet van toepassing. Vaak brent een vochtige omgeving terug opflakkering van de infectie. Gebruik dus niet te veel glijmiddel. Kijk ook eens of je spieren werkelijk gespannen zijn of dat er louter een pijnsensatie is bij betrekkingen. Je kan dit nagaan door één vinger in de schede binnen te brengen (of proberen binnen te brengen). Span vervolgens een paar maal je bekkenbodemspieren aan en laat ze dan ontspannen. Als het binnenbregen van je vinger nu eenvoudiger gaat, kan er sprake zijn van vaginisme (bekkenbodemspieren zijn nu meer ontspannen).
Een louter lichamelijke aanpak van dit probleem (let wel, dit is slechts één aspect van vaginisme, de psycho-seksuele component blijft hierbij onaangeroerd) is deze behandeling verder te zetten. Probeer telkens meer vingers binnen te brengen, zonder dat dit pijn teweegbrengt, terwijl je de bekkenbodemspieren aanspant en ontspant . Ik wil er wel bij vermelden dat dit vaak niet zo goed lukt de eerste keer, de bekkenbodemspier is een relatief kleine spier en je kan ze op verschillende manieren gebruiken (sluiten en optrekken, er is een oppervlakkige en diepe laag, begin alvast met de gedachte dat je je plas moet ophouden) en dat je hierbij heel veel geduld voor moet uitoefenen. Zijn er toch teveel moeilijkheden of merk je geen zichtbare verbetering, dan is het toch aan te raden dat je een kinesitherapeut met een bekkenbodemspecialisatie opzoekt (later ev. ook een seksuoloog).

Ik hoop dat deze mail je wat meer helderheid heeft verschaft.
Heel veel succes!

Mvg,
Lotte Loones.

Shopping Cart