Ook bij oudere vrouwen?

Roos

Ik ben Roos, en mijn vraag is, of vaginisme ook voorkomt bij de wat oudere vrouwen, ik ben 54 jaar en ik heb ineens (een jaar nu) last bij de geslachtsgemeenschap, ik deed het niet zo vaak met mijn man, maar nu is het zo pijnlijk geworden dat het nu helemaal niet meer lukt, ik kan er wel een paar vingers inkrijgen, dus helemaal verkrampt ben ik niet, en het lukt tot een centimeter of 5 diep te gaan, maar verder is zo pijnlijk, net of hij niet meer verder kan. Dus wil ik weten via deze site of het bij ouderen ook voorkomt na een gewoon sexleven gehad te hebben.
Bij voorbaat bedankt

Lotte Loones

Beste Roos,

Vaginisme kan ook voorkomen bij oudere vrouwen. In jouw geval gaat het hier over secundair vaginisme (d.w.z. dat je ervoor wel al succesvolle gemeenschap gehad hebt).
De oorzaak van het voorkomen van vaginisme bij oudere vrouwen ligt vooral ook op hormonaal vlak. Na de menopauze is de hormoonspiegel van de vrouw danig in de war gebracht en is er vaak een oestrogeentekort. Dit oestrogeentekort zorgt vaak voor verscheidene ongemakken, oa. een te droge en/of atrofische vagina-ingang.
In de beginstadia kan je dit oplossen door glijmiddel te gebruiken telkens je betrekking poogt te hebben. Merk je dat dit niet voldoende is, dan kan je altijd je arts raadplegen die je advies kan geven omtrent het innemen van bijkomende vrouwelijke hormoon-preparaten, die de ongemakken te wijten aan oestrogeentekort, doen verminderen.
Ben je echter al in het stadium waarin je in de vicieuze cirkel terechtgekomen bent van pijn-spanning bekkenbodmespieren-angst-pijn-…, dan is het ook nuttig een kinesitherapeut-seksuoloog op te zoeken die je ook daarmee kan helpen.

Ik hoop dat dit een voldoende antwoord is op je vraag.

Mvg,
Lotte Loones.

Shopping Cart