Paardrijden invloed op vaginisme?

Anoniem

hey Lotte,

Ik ben een 23-jarige vrouw en na het lezen van deze website ben ik er nogal sterk van overtuigd dat ik ook vaginisme heb.
Vorige week ben ik me zorgen beginnen te maken toen het mijn vriend niet lukte om bij me binnen te komen, dat zou de eerste keer geweest zijn. Het deed zo’n pijn dat ik onmiddellijk gezegd heb dat hij moest stoppen. Het binnenbrengen van een vinger gaat wel alhoewel dat de eerste keren ook nogal pijn deed, de eerste keer was een 5-tal jaar
geleden. Normaal gebruik ik altijd maandverband en daarom heb ik eens geprobeerd om een tampon te gebruiken om te zien of dat wel lukte maar dat ging echt niet, zelfs niet met de kleinste maat.
Volgens mij is er geen psychologische oorzaak want ik geraak echt opgewonden en ik heb echt zin in seks, maar het lukt gewoon niet.
Ik rij ook al 10 jaar intensief paard en ik vroeg me eigenlijk af of dat ook niet kon bijdragen tot sterkere spanning van de bekkenbodemspieren?
Zou ik hier zelf ook iets aan kunnen doen zonder naar een kinesist ofzo te moeten gaan?

alvast bedankt!
groetjes

Lotte Loones

Beste,

Het is mogelijk dat het paardrijden er iets mee te maken zou kunnen hebben. Tijdens het paardrijden gebruik je heel sterk je adductoren (spieren binnenkant dij) en het kan zijn dat ze hierdoor wat verkort zijn. De adductoren werken samen met de bekkenbodemspieren als een spierketting bij de stabilisatie van het bekken (force-closure), ze hebben dus een invloed op elkaar. In normale omstandigheden zou dit geen problemen mogen geven, want het is een nuttige spierketting. Het kan echter zijn dat je adductoren te kort zijn. Ik adviseer je daarom genoeg te stretchen (je kan dit doen door op de grond te zitten, hielen tegen elkaar , benen open en met lichte constante druk met de armen de benen neerwaarts duwen). Doe dit een paar keer per dag, en vooral voor en na het paardrijden, blijf hierbij ook binnen de pijngrens. Misschien kan dit wel enige positieve bijdrage leveren tav je probleem. Wat je specifiek kan doen met je bekkenbodemspieren kan je terugvinden in mij reactie op de vraag ‘Wat kan ik eraan doen zonder naar een kinesist te gaan’ op dit discussieforum.

Veel succes!

Mvg,
Lotte Loones.

Shopping Cart