Vaginisme en baarmoederhalskankercontrole

Karin

Hallo,

Ik zit helaas dus ook compleet op slot. Afgelopen jaar was ik aan de beurt voor een baarmoederhalskanker controle.Wat een ramp. Het deed pijn en ze kwamen er dus niet in. Uiteindelijk hebben ze het maar opgegeven en alleen wat slijm uit de voorste regionen genomen waar ze dan nog wel konden komen met de beroemde eendebek/speculum. Ik zie nu al op tegen de volgende controle terwijl die pas over 4 jaar is. Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben? Ik overweeg om maar niet meer te gaan, maar weet dat dat medisch gezien niet verstandig is. Ik ben 41 jaar.

Anoniem

Ik wil graag even reageren op je bericht. Ik ben 33 jaar en heb al sinds mijn 20e last van vaginisme. Ik heb ontzettend opgezien tegen het baarmoederhalskanker-onderzoek op mijn 30e. Ik heb mij laten begeleiden door iemand die ik ontzettend vertrouw (in mijn geval mijn schoonmoeder) en ik heb de ontzettende hork van een gyneacologe zover gekregen dat ze een zgn. ‘roesje’ heeft gebruikt tijdens dit onderzoek (hele lichte vorm van narcose).

Ik heb wel pijn gehad (letterlijke woorden van de gyneacologe waren: “bij jou is het echt erg zeg. zelfs met een roesje span je al je spieren ontzettend aan!”. Dat zijn fijne en opbeurende woorden nadat je jezelf eindelijk tot zo’n onderzoek hebt gezet. Dan heb ik het nog niet over alle afspraken daarvoor die op het laatste moment zijn afgezegd.

Maar goed, ik vond het roesje dus erg belangrijk en wel om de reden dat je wel pijn hebt op het moment zelf, maar dat je het na het onderzoek ‘vergeten’ bent. Je kunt je de pijn en de gebeurtenis gewoon (bijna) niet meer herinneren. Ik vond dat een groot voordeel.

De volgende keer wil ik dat weer, alleen dan wel bij een andere gyneacologe.

Misschien dat dit een tip is? Heel veel sterkte in ieder geval.

Lisa

Nou, ik vind het zowiezo al knap dat je je ertoe gezet hebt! Ik heb nu ruim 2 1/2 jaar last van vaginisme (ik ben 20 jaar) en ik zou het niet kunnen! Ik denk er wel eens over na maar ik word al misselijk bij de gedachte… Dan maar geen onderzoek!
Ik zou inderdaad proberen om een ‘roesje’ te nemen.
Heel veel succes en je komt er wel!

Groetjes.

Monique

Hallo karin,

Ik heb het onderzoek laten doen door mijn gyn dus niet door de huisarts. Mijn gyn weet precies wat ik mankeer dus ze heeft het gecombineerd met een onderzoek en later nog eens toen ik ging bevallen. Ben mbv het beroemde spuitje zwanger geraakt.
Succes!

Shopping Cart