Vaginisme en bevallen

Wilma

Kan iemand mij tips geven over hoe je het beste kan voorbereiden op een bevalling als je vaginisme hebt? Ik ben nu 32 weken zwanger en zie enorm tegen de bevalling op.

Wilma

Chara

Hey Wilma,

Eerst wil ik je feliciteren met je zwangerschap.
Ik hoop dat alles vlot mag verlopen.

Over het vaginisme, misschien zou het kunnen dat je een keizersnede zou kunnen krijgen.
Ik zeg niet dat het kan want ik weet niet hoe het zit in België met dat soort dingen…
Maar misschien zou je het kunnen overwegen.

Maar geniet nog geweldig van je zwangerschap.

Groetjes
Chara

Lotte Loones

Er zijn heel veel vaginistische vrouwen die probleemloos kunnen bevallen zonder dat er een keizersnede aan te pas komt. In wezen verschilt een bevalling bij vaginistische vrouwen niet tov van een normale bevalling. Maak je dus zeker niet te druk hierin, want een bevalling brengt sowieso al wat ongerustheid met zich mee. Probeer je er wel goed op voor te bereiden zodat je met een gerust hart naar de bevallingskamer kan vertrekken (hierbij denk ik dan aan de gebruikelijke prenatale lessen, je kan dit ook doen door er veel over te lezen). Vertel ook aan je arts dat je vaginisme hebt, hij kan hiermee dan rekening houden. Met de praktijk hebben we ook een informatieve brochure ontworpen. Hierin staat de nodige informatie en enkele nuttige tips ivm zwanger worden en bevallen met vaginisme. Dit kan bruikbaar zijn voor jezelf en de hulpverleners die je zullen begeleiden bij de bevalling (gynaecoloog, vroedvrouw,edm.). Als je dit wenst kan ik je dit zeker bezorgen. Neem hiervoor gerust contact met me op als je dit wenst.

Ik wens je alvast heel veel succes!

Mvg,
Lotte.

M.

Beste Wilma,

gefeliciteerd met je zwangerschap!

Ik snap dat je je zorgen maakt over de bevalling, ik deed dat ook toen ik zwanger was. Afgelopen november ben ik bevallen van een prachtige dochter en het is me heel erg meegevallen.

Ik weet niet precies waar jij bang voor bent, maar ik zag enorm op tegen het ‘toucheren’ (voelen hoeveel ontsluiting je hebt) dat de verloskundige of gyneacoloog doet, maar het was geen enkel probleem! Ik heb wel aangegeven dat ik vaginistisch ben en dat het dus heel voorzichtig gedaan moest worden.

Mijn bevalling was niet erg makkelijk, maar ik heb niet de indruk dat het vaginisme van invloed is geweest.

Geniet van je zwangerschap en straks van je kind,

M.

B.

Hallo Wilma,

Ik wil je ook graag gerust stellen. Ik heb ook vaginisme en ben vorig jaar gewoon bevallen. Het voelt toch heel anders of er iets uit moet in plaats van iets erin. Bovendien heb je niet zoveel tijd om na te denken, want je lichaam neemt het gewoon over. Zelf vond ik van tevoren het persen het engst, maar toen ik er uiteindelijk mee moest beginnen ging het redelijk automatisch. Ik heb mezelf maar voorgehouden dat alle vrouwen tegen een bevalling opzien, en dat het mij dus ook wel zou lukken. Uiteindelijk heb ik nog vacuum extractie gehad, maar dat had niets met het vaginisme te maken. de baby wilde het hoofdje niet draaien. En zelfs dat is allemaal goed gelukt met het vaginsime, hoewel ik dat niet had verwacht. Gelukkig is zo’n kunstgreep meestal niet nodig. Ik wens je nog een heel fijne zwangerschap.

Anoniem

hey wilma ,

ik ben momenteel 19 jaar en ben op mijn 18 bevallen van een flinke dochter toen had ik al 2jaar een een half vaginisme en kan je alleen dit zeggen.
ik ben op natuurlijke wijze bevallen en heb “bijna” geen pijn gehad de dokter zij zelf dat het een perfecte bevalling was voor een eerste kind en de dokter weet zelfs niet dat ik vaginisme heb ( heb het hem toch nog niet verteld)
hopelijk ben je nu wat gerust gesteld

veel sterkte en maak je niet te veel zorgen das niet nodig

Shopping Cart