Pijn door te droge vagina?

Tom

Hey Lotte,

Na lange tijd na vele gesprekken tesamen met mijn vriendin zijn we ook tot de conclusie gekomen dat mijn vriendin ook wel eens een vorm van vaginisme zou kunnen hebben. In het begin kende ik dit woord nog niet eens en ja om eerlijk te zijn je wilt daar misschien ook niet over denken. Ik zal je misschien een korte schets geven, ik moet eerlijk zijn ik en mijn vriendin staan er wel een beetje onwennig tegenover om er openlijk met naar buiten te komen… Kijk we zijn vier jaar en een half tezamen en we genieten enorm veel van elkaar we praten veel over sex en we weten hoe we van elkaars lichaam kunnen genieten. Vrijen doen we ook regelmatig maar telkens als ik bjij haarr wil binnen gaan, dan zie ik mijn vriendin echt op haar tanden bijten…. maar dan gaat het wel wat beter… na een beetje spelen en langzaam en zacht ten werk te gaan verloopt dat wel redelijk. Maar de conclusie is steeds nadien, het deed pijn. Wat me wel duidelijuk is geworden is dat ze af een toe zelfs met een vinger in haar schede het ook wel eens voelt maar dat mindert en eens ik er in ben betert het… en dat is met alles zo. Dus waar ik me op dit moment zorgen in maak, is enerzijds wat kan er aan gedaan worden om na verloop van tijd die pijn weg te nemen en hoe begin je daar aan. We zijn beiden van principe om het tezamen op te lossen zonder hulp van een sex therapeut. Wat me wel opgevallen is in onze relatie we genieten ook van elkaar zonder penetratie ook, er zijn tenslotte ook andere manieren, maar uiteraard kan je er ook eens van genieten om in je vriendin te gaan. Lotte kun je ons hier bij helpen en raad geven. We zouden op dit moment opteren om contact op te nemen met de gynacoloog en daarna verder te denken. Maar ik vrees een beetje dat dit nooit zal kunnen verholpen worden …

Groeten Tom

Tom

Hey Lotte,

Ik heb er ook nog eens over zitten denken, wemijn vriendin heeft niet echt te kampen met samentrekkingen van spieren of zo, maar eerder dat haar vagina heel doog staat, we hebben wel al eens glijmiddel gebruikt maar dat droogt wel heel snel op…. Dus misschien dat het geen vorm van vaginisme maar eerder te weinig vorming van vocht?

Tom

Lotte Loones

Dag Tom,

Het kan best zijn dat je vriendin last heeft van een lubrificatieprobleem (te weinig vochtig worden van de vagina) waardoor ze pijn heeft bij betrekkingen. Jullie strategie lijkt me heel goed, als je het eerst rustig openmaakt met de vingers, zonder pijn, dan is het veel gemakkelijker om de penis binnen te brengen. Je vriendin kan dit nog stimuleren door tergelijkertijd de bekkenbodemspieren aan te spannen en te ontspannen. Een glijmiddel is hierbij ook heel nuttig. Ik weet niet welk glijmiddel je geprobeerd hebt, maar probeer ‘Lubrilan’ eens, dit is een anti-allergisch glijmiddel zonder geurstoffen, verkrijgbaar in de apotheker. Gebruik genoeg (veel koppels gebruiken te weinig), en breng het zowel aan op de penis als de schaamlippen.

Het te weinig vochtig worden van de vagina kan verschillende oorzaken hebben. Vaak heeft het ook te maken met de hormonale cyclus van de vrouw, in sommige perioden van de maand is een vrouw veel vochtiger dan anders (dit heeft te maken met de productie van het hormoon oestrogeen). Ook na de bevalling of bij het ouder worden vermindert de productie van oestrogenen waardoor de vagina minder vochtig wordt.
Sommige vrouwen worden sneller vochtig dan andere, zelfs als de mate van seksuele opwinding hetzelfde is, dit hoeft dus niet noodzakelijk een medisch probleem te zijn.

Voilà, hopelijk heeft deze mail jullie iets geholpen. Ik wens jullie veel succes toe.

Lotte Loones.

PS: Ik wil toch nog even vermelden dat je aan alternatieve vormen van seks ook heel veel plezier kan beleven. Succesvolle seksualiteit wordt altijd gelijkgesteld aan de ‘daad’ op zich, terwijl je toch vaak ziet dat koppels zich perfect gelukkig voelen bij een andere vorm van seksualiteitsbeleving. Laat dit dus zeker niet vallen en doe zo verder!

Shopping Cart