Wel of geen behandeling?

Sanne

Hoi Lotte,
ik las je site, en dacht, ik kan mijn vraag misschien ook aan jou stellen.

Ik vraag me namelijk af of je ook zelf van vaginisme af kunt komen door middel van oefeningen of zoiets.
Ik ben secundair vaginistisch, als gevolg van pijn bij het vrijen door een schimmelinfectie. Zo kwam ik in een vizueuze circel terecht. Als ik nu probeer ‘het’ te doen, dan voel ik dat mijn bekkenbodemspieren zich aanspannen, waarschijnlijk doordat ik me er van te voren al druk over maak, of het pijn gaat doen en of het nu wel zal lukken enzovoort. Het lukt me alleen niet om ze te ontspannen. Een vinger lukt wel, maar twee gaat al wat moeilijker. Verder heeft het geen psychische oorzaak of zo. Ik heb het nu vanaf augustus vorig jaar. Maar ben tussendoor ook een tijdje vrijgezel geweest waarin ik geen seks had. (Ik dacht toen ook dat het bij een eventuele volgende partner misschien over zou zijn.)
Ik had al gehoord dat je die spieren kunt oefenen door af en toe je plas in te houden op de wc. Ik heb dat gedaan, en dat lukt me heel goed moet ik zeggen.
Zou het ook zo kunnen zijn dat ik er zomaar een keer vanaf ben? Dat het vanzelf over kan gaan? Of is het echt noodzakelijk dat ik onder behandeling ga?

Alvast bedankt als je zou antwoorden, groetjes Sanne

Lotte Loones

Beste Sanne,

Hoe je precies kan tewerk gaan als je aan zelftherapie wil doen kan je nalezen in mijn reacties op de berichten ‘Is het vaginisme’ en ‘Wat kan ik eraan doen zonder naar een kinesist te gaan’ in de rubriek ‘Ervaringen en reacties’.
Het is goed mogelijk dat je het op jezelf kan oplossen, vooral als de oorzaak een medische conditie was. Misschien kan het vanzelf overgaan, maar daarvoor moet je een geduldige partner hebben, en eerst met hem proberen vingers binnen te brengen alvorens echt betrekking te hebben. Je moet goed opletten dat het geen pijn doet, want zo blijft de vaginistische reactie bestaan (je moet de samenspanningsreflex van de bekkenbodemspieren afleren door ze herhaaldelijk te confronteren met intromissies die geen pijn doen).

Het is heel goed dat je ook bezig bent met oefeningen voor je bekkenbodemspieren, maar je mag dit niet doen tijdens dat je op het toilet zit, want anders krijg je een instabiele blaas. Je plas ophouden kan je gebruiken als test, maar niet als oefening. Om te oefenen doe je hetzelfde maar zonder dat je op het toilet zit.

Ik hoop dat ik je wat geholpen heb.
Veel succes!

Mvg,
Lotte Loones

Sanne

Hoi Lotte

Dankjewel voor het antwoord

Shopping Cart